Ce este PET-CT

PET-CT reprezintă un echipament medical integrat, care combină două tipuri de scanare: PET(Tomografie cu emisie de pozitroni) pentru date funcționale privind metabolismul și funcțiile celulare și CT (Tomografie computerizată) pentru date morfologice referitoare la localizarea și raporturile anatomice ale afecțiunilor evaluate.

Aparatul PET-CT are diverse aplicații în diagnosticarea, localizarea, determinarea stadiului tumorii și în evaluarea eficacității tratamentului, permițându-le medicilor să ofere cel mai bun plan de tratament. Această tehnologie este utilizată în special în oncologie și cardiologie.

Avantajele PET-CT includ:

  • Imagistică medicală de înaltă rezoluție, permițând o vizualizare detaliată a țesuturilor afectate.
  • Reducerea duratei examinării.
  • Diagnosticarea timpurie a cancerului, înaintea altor metode de investigație.
  • Detectarea precoce a recidivelor și a metastazelor, inclusiv a celor dificil de identificat prin alte proceduri de diagnostic.

Cum decurge procedura de investigare PET-CT

După administrarea intravenoasă a unei cantități mici de FDG, este necesar ca pacientul să stea întins pe o canapea, fără să vorbească sau să se miște, singur într-o cameră, în timpul perioadei de așteptare (aproximativ 60 de minute), până când va fi condus în camera de examinare. Investigația PET-CT durează în medie 2 ore, din care perioada de scanare (timpul petrecut în aparat) va fi de aproximativ 30-40 de minute. PET-CT poate detecta și localiza rapid reapariția cancerului, fiind util în evaluarea pacienților care au suferit intervenții chirurgicale sau radioterapie.

PET-CT și oncologia

Scanarea PET-CT demonstrează eficiență în domeniul oncologic deoarece poate:

  • Elimina procedurile invazive prin confirmarea sau infirmarea prezenței cancerului.
  • Evita intervențiile chirurgicale inutile, deoarece permite caracterizarea țesuturilor și localizarea tumorilor.
  • Identifica metastazele necunoscute anterior, prin scanarea întregului organism, contribuind la stabilirea stadiului pacientului oricând este necesar.
  • Reduce numărul de teste, deoarece sensibilitatea și specificitatea PET sunt mai ridicate decât în orice altă metodă de diagnostic.
  • Îmbunătăți eficacitatea terapiei în timp, prin detectarea precoce a schimbărilor funcționale înaintea celor anatomice.

În prezent, în multe țări cu standarde medicale ridicate, PET a devenit un instrument fundamental în domeniul oncologic, contribuind la diagnosticare mai rapidă și eficientă, economisind bani, timp și, cel mai important, salvând vieți.

Echipa medicala PET CT - Neolife Braila